Nieuws

02-07-2015

Wat is het verschil tussen een energiedeskundige A en B?

Heb je een EnergiePrestatieCertificaat nodig of wil je graag weten waar het meeste energie verloren gaat? Hierin zit de keuze tussen een energiedeskundige A en B.

Type A

Op een energiedeskundige type A doe je beroep voor een EnergiePrestatieCertificaat. Dit is verplicht bij de verkoop van je woning of appartement. Het is een energierapport van het gebouw.

EnergiePrestatieCertificaat (EPC)

Het eindresultaat van zo een EPC komt neer op een energetische score. De score ligt tussen 0 en 700. Hoe dichter bij de 0 hoe energiezuiniger je woning is. De energetische score is aangeduid in een kleurenbalk. Van groen tot rood. Groen staat voor 0 en rood voor 700.

Hoe gaat een energiedeskundige type A te werk?

De deskundige volgt een vaste routine. Hij kijkt of muren, vloer en dak geïsoleerd zijn. Indien dit het geval is, kijkt hij ook na hoeveel. Hij gaat na hoe goed de ramen isoleren, hoe oud de verwarming is en van welk bouwjaar je woning is. Deze resultaten geeft de deskundige in en de score is het resultaat.

Type B

Een energiedeskundige type B is volledig vrijblijvend. Je doet op hem beroep om een energie-audit uit te voeren. Deze deskundige brengt de grootste energieverspillers in beeld. Bovendien stelt hij ook manieren voor om de energievreters weg te werken.

(sv) – Bron: www.livios.be