Nieuws

30-04-2019

Wat gebeurt er met je huurcontract als je uit elkaar gaat?

Laten we even overlopen wat voor jou belangrijk is, want wat het gevolg is heeft in eerste instantie te maken met de handtekening(en) op het huurcontract.

         A. Zijn jullie feitelijk samenwonend?

 • Zijn jullie beiden huurder?
  ► Beslis samen wie in de huurwoning blijft wonen of zeg samen het contract op. Geen uitkomst, dan is het aan de rechter.
 • Is slechts één van beiden huurder?
  ► Diegene die huurder is, heeft de touwtjes in handen. Hij/zij moet ervoor zorgen dat de huur betaald wordt en opdraaien voor eventuele kosten.

  B. Zijn jullie wettelijk samenwonend of getrouwd?
 • Jullie zijn beide huurder. Jullie beslissen samen wie vertrekt. Komen jullie er niet uit? Dan is het aan de rechter om te beslissen. Wilt niemand blijven, zeg dan beiden het huurcontract op.

ENKELE TIPS

 • Nieuwe plaatsbeschrijving: kijk even rond in je huurwoning. Zijn er toch wel significante beschadigingen, dan is het geen slecht idee om bij het vertrek van je partner een nieuwe plaatsbeschrijving te laten opmaken. Op die manier kan eventuele schade van voor jullie breuk nog op beide partners worden verhaald en draai je achteraf niet alleen op voor de kosten. Heikel puntje hierbij is wel dat de verhuurder mee zo’n plaatsbeschrijving betaalt en misschien helemaal geen zin heeft in die kost.
 • Huurwaarborg: blijf jij in de huurwoning wonen en vertrekt je ex-partner, spreek dan af wat er met de huurwaarborg gebeurt. Je kan die eventueel op jouw naam laten zetten.
 • Status gewijzigd tijdens jullie contract: wettelijk samenwonend of getrouwd in de loop van jullie huurcontract? Verwittig dan je verhuurder, zodat ie weet dat ie vanaf nu elk schrijven aan jullie beide moet richten (anders is het niet geldig).

>Bron: www.zimmo.be