Nieuws

28-06-2017

Kan je je huurder verbieden om te roken?

Als verhuurder heb je misschien niet graag dat je huurder rookt in de woning die hij of zij van je huurt. Als dat intensief gebeurt, brengt dat nu eenmaal een bepaalde geur met zich. Het kan ook schade veroorzaken aan behang, verf en diens meer. Vandaar dat heel wat verhuurders tegenwoordig een clausule opnemen in het huurcontract waarin het de huurder wordt verboden om te roken in de huurwoning.

Geldig of niet?

Over de geldigheid van zo’n clausule kan discussie ontstaan. De huurder zou bv. kunnen wijzen op zijn recht op privacy of op zijn recht op huisvesting. De rechter heeft uiteindelijk het laatste woord. Neem je een rookverbod op, beperk dat dan alleszins tot de woning binnen. Zelfs als naderhand zou worden geoordeeld dat de clausule niet geldig is, kan ze wel een ‘afradend effect’ hebben voor je huurder.

Wat met de schade?

Je kan vragen dat je huurder je de schade vergoedt die aan je woning werd veroorzaakt doordat je huurder erin rookte. Je kan dat zelfs doen als er geen uitdrukkelijk rookverbod in de huurovereenkomst staat. De huurder moet de woning namelijk teruggeven in dezelfde staat als waarin hij deze kreeg (behoudens normale slijtage). Zorg er wel voor dat je beschikt over een goede plaatsbeschrijving die werd opgemaakt bij het begin van de huur.

Bron: Immovlan.be - Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)