Nieuws

27-08-2015

Goed nieuws voor wie een huis koopt: Belg kan steeds hoger bedrag lenen

Door de evoluties op de vastgoedmarkt is de Belgische consument in staat om bij zijn hypotheek een groter bedrag te lenen. Dat heeft vastgoedconsulent Immotheker berekend op basis van driehonderdduizend simulaties die kredietnemers de voorbije twee jaar op zijn website hebben gemaakt.

Opgemerkt daarbij wordt dat de hypotheekrente de voorbije twee jaar sneller is gedaald dan de woningprijzen zijn gestegen. Daardoor is het volgens Immotheker aan de huidige rentevoeten mogelijk om tegen dezelfde maandelijkse aflossing 33.000 euro meer te lenen, terwijl gemiddeld slechts 10.000 euro extra betaald dient te worden voor een woning.

Uit de cijfers van de Immotheker blijkt dat tijdens de eerste helft van dit jaar voor een instapklare woning een bedrag van 250.000 euro moest worden betaald, tegenover 240.000 euro twee jaar geleden. De rente op een woonkrediet van vijfentwintig jaar is over dezelfde periode van 3,9 procent naar 2,57 procent gedaald.

Luxemburg

Daaruit besluit Immotheker dat men met een maandelijkse aflossing van 1.120 euro over een periode van vijfentwintig jaar vandaag een lening van 249.000 euro kan afsluiten. Twee jaar geleden kwam men met dezelfde aflossing slechts aan een bedrag van 216.000 euro. Door die evolutie komen er volgens de Immotheker ook meer woningen binnen het bereik van de potentiële koper.

Daarbij wordt opgemerkt dat een doorsnee Belgisch gezin - met een inkomen van 3.200 euro per maand en 50.000 euro eigen middelen - op dit ogenblik ongeveer 54 procent van het beschikbare woningaanbod kan kopen. Twee jaar geleden was dat slechts 44 procent. De onderzoekers wijzen daarbij wel op een aantal opmerkelijke regionale verschillen.

In de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant heeft het doorsnee gezin toegang tot 45 procent van het totale woningaanbod, maar in Limburg en West-Vlaanderen loopt dat op tot 55 procent. In de provincie Luxemburg valt zelfs 64 procent van de beschikbare woningen binnen het budget van het doorsnee gezin.

 

(*) Bron www.express.be