Nieuws

21-04-2020

De impact van het Coronavirus op vastgoed: Mogen we een crash verwachten?

Zimmo, de tweede grootste immosite in België, vroeg aan Stadim, het grootste onafhankelijke schattings-en consultingbureau van ons land, om uit te zoeken welke economische impact er te verwachten valt op de vastgoedmarkt naar aanleiding van de coronacrisis. Van prijsplafonnering in het residentieel vastgoed tot zware klappen in enkele segmenten van retail en reorganisatie binnen zorgvastgoed. We zetten alle prognoses op een rijtje.

Prijsplafonnering

Waardering van residentieel vastgoed is sterk afhankelijk van het beschikbaar inkomen, inflatie en de afbetalingscapaciteit van gezinnen. Het beschikbaar inkomen zal volgens economen gemiddeld met 5 procent krimpen, terwijl het gemiddelde ontleningspercentage voor woningkredieten mogelijk verder zal dalen. Dat kan een negatieve invloed hebben op de woningprijzen, vooral in het segment boven €300.000. Op korte termijn wordt er echter geen crash verwacht van woningprijzen, noch in het segment van eigenaars, noch in het verhuursegment. De residentiële vastgoedmarkt in België is namelijk erg evenwichtig en kent geen structurele overwaarderingen. Er wordt ook niet gevreesd voor een nieuwe kredietcrisis, mede doordat de Basel-conventies, met verhoogde stressbestendigheid van de banken, in de huidige crisissituatie hun nut bewijzen. De mogelijke daling van koopkracht en eventuele deflatie zouden op korte en middellange termijn daarom tot een plafonnering van de prijzen kunnen leiden, net zoals na de financiële crisis in 2008.

De coronacrisis zal naar alle waarschijnlijkheid wel een aanhoudende vraagshift naar meer kwalitatieve woningen meebrengen, vooral wat betreft de buitenruimte (tuinen en terrassen). Er wordt niet meteen een sterk stijgende vraag naar grote woonoppervlaktes verwacht, ondanks de mogelijkheid van toekomstige lockdowns en de verdere inburgering van thuiswerk. De vraag naar de meest compacte woonunits (< 45 m2) zal mogelijk wel terug dalen, gezien de huidige lockdown ons met de nadelen hiervan confronteert.

 

Bron: Zimmo.be