• 23
  sep

  Salpeter verwijderen: zo ga je te werk

  Salpeter vormt zich op vochte muren en moet onmiddellijk behandeld worden. Doe je dat niet, riskeer je dat de hele constructie verzwakt. Salpeter verwijst naar een mineraalzout dat op vochtige muren lelijke, witachtige vlekken vormt, doorgaans onderaan de muren. In de praktijk gaat het meestal om kaliumnitraat dat in het productieproces van veel bouwmaterialen terechtkomt en dat bij contact met v…

  Salpeter vormt zich op vochte muren en moet onmiddellijk behandeld worden. Doe je dat niet, riskeer je dat de hele constructie verzwakt.

  Salpeter verwijst naar een mineraalzout dat op vochtige muren lelijke, witachtige vlekken vormt, doorgaans onderaan de muren. In de praktijk gaat het meestal om kaliumnitraat dat in het productieproces van veel bouwmaterialen terechtkomt en dat bij contact met vocht en zuurstof in deze witachtige aanslag verandert.

  Over het algemeen stijgt salpeter niet hoger dan 1,5 meter en komt het voor op oude gebouwen en in kelders waar er geen of onvoldoende ventilatie is. Witachtige afzettingen kunnen gepaard gaan met poreuzer wordend materiaal, een loskomende pleisterlaag of zelfs rottend metselwerk.

  Voorkomen in plaats van genezen

  Om de ontwikkeling van deze lelijke vlekken te voorkomen, moet je de strijd aangaan tegen vochtigheid. Bij een luchtvochtigheid van meer dan 50 tot 60% is een elektrische ontvochtiger noodzakelijk. Dit laatste is vooral in de winter het geval omdat de koude zich dan in de muren heeft opgehoopt.

  Een tweede oplossing is het installeren van een drainagesysteem dat de stijging van het grondwater blokkeert. Je kan ook een elektro-osmose laten uitvoeren of een waterdichting installeren, meestal van polyethyleen of rubber.

  Hoe geraak je ervan af?

  Salpeter kan worden uitgeroeid. De eerste stap is het verwijderen van alle verontreinigde lagen zodat het zout zich niet verspreidt naar de rest van de constructie. De beste techniek is om de betreffende muur in te wrijven met een harde borstel. Spoel vervolgens het gebied grondig af met warm water waarin bleekwater is verdund. Vervolgens moet hetzelfde gebied met heet water en afwasmiddel worden gewassen en vervolgens opnieuw worden afgespoeld. Als de muur droog is, vul dan eventuele scheuren met gips en breng vervolgens een antizoutoplossing aan die de chemische samenstelling van de aangetaste zone neutraliseert.

  Als je van plan bent om de betreffende muur te behangen, kies dan voor microporeus behang dat het overdekte oppervlak laat ademen. Wat verf betreft: er bestaan tal van verschillende soorten van, waaronder schimmelwerende, bacteriedodende en waterdichte verf.

  Als het fenomeen na de behandeling aanhoudt, raadpleeg dan een professional.

  Bron: immovlan.be

 • 30
  apr

  Wat gebeurt er met je huurcontract als je uit elkaar gaat?

  Laten we even overlopen wat voor jou belangrijk is, want wat het gevolg is heeft in eerste instantie te maken met de handtekening(en) op het huurcontract.          A. Zijn jullie feitelijk samenwonend? Zijn jullie beiden huurder? ► Beslis samen wie in de huurwoning blijft wonen of zeg samen het contract op. Geen uitkomst, dan is het aan de rechter. Is…

  Laten we even overlopen wat voor jou belangrijk is, want wat het gevolg is heeft in eerste instantie te maken met de handtekening(en) op het huurcontract.

           A. Zijn jullie feitelijk samenwonend?

  • Zijn jullie beiden huurder?
   ► Beslis samen wie in de huurwoning blijft wonen of zeg samen het contract op. Geen uitkomst, dan is het aan de rechter.
  • Is slechts één van beiden huurder?
   ► Diegene die huurder is, heeft de touwtjes in handen. Hij/zij moet ervoor zorgen dat de huur betaald wordt en opdraaien voor eventuele kosten.

   B. Zijn jullie wettelijk samenwonend of getrouwd?
  • Jullie zijn beide huurder. Jullie beslissen samen wie vertrekt. Komen jullie er niet uit? Dan is het aan de rechter om te beslissen. Wilt niemand blijven, zeg dan beiden het huurcontract op.

  ENKELE TIPS

  • Nieuwe plaatsbeschrijving: kijk even rond in je huurwoning. Zijn er toch wel significante beschadigingen, dan is het geen slecht idee om bij het vertrek van je partner een nieuwe plaatsbeschrijving te laten opmaken. Op die manier kan eventuele schade van voor jullie breuk nog op beide partners worden verhaald en draai je achteraf niet alleen op voor de kosten. Heikel puntje hierbij is wel dat de verhuurder mee zo’n plaatsbeschrijving betaalt en misschien helemaal geen zin heeft in die kost.
  • Huurwaarborg: blijf jij in de huurwoning wonen en vertrekt je ex-partner, spreek dan af wat er met de huurwaarborg gebeurt. Je kan die eventueel op jouw naam laten zetten.
  • Status gewijzigd tijdens jullie contract: wettelijk samenwonend of getrouwd in de loop van jullie huurcontract? Verwittig dan je verhuurder, zodat ie weet dat ie vanaf nu elk schrijven aan jullie beide moet richten (anders is het niet geldig).

  >Bron: www.zimmo.be

 • 14
  feb

  Zoveel voorschot betaal je op een woning

  Heel veel verkopers vragen een voorschot en dat is niet abnormaal. Het getuigt dat zowel de verkoper als de koper het menen, maar het geeft beide partijen ook zekerheid. Als je als koper toch op het laatste moment afziet van de aankoop dan kan de verkoper het voorshot claimen als schadevergoeding. Vijf tot tien procent Welk bedrag precies als voorschot betaald moet worden, is niet wettelijk vast…

  Heel veel verkopers vragen een voorschot en dat is niet abnormaal. Het getuigt dat zowel de verkoper als de koper het menen, maar het geeft beide partijen ook zekerheid. Als je als koper toch op het laatste moment afziet van de aankoop dan kan de verkoper het voorshot claimen als schadevergoeding.

  Vijf tot tien procent

  Welk bedrag precies als voorschot betaald moet worden, is niet wettelijk vastgelegd. De verkoper kan dus met je in overleg gaan over hoeveel je precies moet betalen. In de praktijk zie je wel dat in de meeste gevallen een voorschot van ongeveer vijf tot tien procent van de aankoopprijs wordt gevraagd.

 • 05
  feb

  De voor- en nadelen van een warmtepomp

  Milieuvriendelijk Een warmtepomp onttrekt warmte uit de natuur. Meer bepaald uit de bodem, een ondergrondse waterlaag of de lucht. Die natuurlijke warmte is gratis en vormt de basis om je huis op te warmen. Eigenlijk werkt dit alles op dezelfde manier als een koelkast. Deze verspreidt binnenin geen koude lucht, maar onttrekt via een koelmiddel warmte uit de koelkast. Die warmte geeft ze via een co…

  Milieuvriendelijk
  Een warmtepomp onttrekt warmte uit de natuur. Meer bepaald uit de bodem, een ondergrondse waterlaag of de lucht. Die natuurlijke warmte is gratis en vormt de basis om je huis op te warmen. Eigenlijk werkt dit alles op dezelfde manier als een koelkast. Deze verspreidt binnenin geen koude lucht, maar onttrekt via een koelmiddel warmte uit de koelkast. Die warmte geeft ze via een condensor terug af aan een circuit buiten de koelkast.

  De voordelen
  1. Lagere energiefactuur

  De warmte uit de natuur is niet alleen onuitputtelijk, ze is ook gratis. Bij een warmtepomp betaal je enkel de elektriciteit die de compressor aandrijft. Alles uitgerekend betaal je amper 25 procent van de geproduceerde warmte. Simpel gezegd: Voor elke verbruikte kWh (kilowatt / uur) krijg je er minstens 4 terug. 1 kWh spenderen = 4 kWh terugkrijgen

  2. Uitstekende zaak op langere termijn

  De initiële investering is inderdaad groter dan bij een gas- of mazoutketel. Maar toch, door de veel lagere energiefactuur, de verschillende premies en andere financiële voordelen, het beperkte onderhoud en de langere levensduur is de kans groot dat je alles samengeteld financieel een uitstekende zaak doet. Warmtepompen gaan ongeveer 30.000 warmte-uren mee, wat een levensduur van 15 tot 20 jaar betekent.

  3. Goed voor het milieu

  Een warmtepomp haalt warmte uit de bodem, bodemwater of de lucht. Bij dat hele proces wordt niets verbrand. Er komt dus geen gram CO2 vrij in de lucht. Of je volledig CO2-vrij verwarmt, hangt af van de elektriciteit waarmee je de compressor aandrijft. Komt die uit groene energiebronnen zoals wind of waterkracht, dan verwarm je volledig CO2-vrij.

  4. Geen onderhoud

  Een warmtepomp verbrandt niets. En laat de verbranding nu precies zijn wat je gasketel of mazoutketel het zwaarst op de proef stelt. Het is de hitte in de ketel die defecten veroorzaakt, het rendement aantast en zijn levensduur beperkt tot 15 à 20 jaar. Een warmtepomp daarentegen moet geen hoge temperaturen doorstaan en vraagt op wat reiniging na bijna geen onderhoud. Ultracomfortabel en je bespaart op onderhoudskosten.

  2. De nadelen

  1. Vergunningen

  In bepaalde gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen, bijvoorbeeld bij een ‘open’ installatie, in andere gevallen kan een meldingsplicht gelden. Je vraagt dit dus beter op voorhand eens na bij je gemeente.

  Sinds september 2011 is de wetgeving wel gewijzigd: De verplichting om een milieu- of bouwvergunning aan te vragen hangt af van je woonplaats. Via een database voor de ondergrond in Vlaanderen kan je nagaan vanaf welke diepte je een bepaalde vergunning nodig hebt. Bezoek deze website voor meer info.

  2. Lagere temperaturen

  In vergelijking met traditionele verwarmingen, werken warmtepompen op lagere temperaturen. Dit betekent dat de dimensie (de oppervlakte) van je radiatoren of vloerverwarming groter moet zijn om deze lagere temperatuur op te vangen. De opwarming verloopt daarbij ook nog eens trager. Omdat de temperaturen waarmee gewerkt wordt lager liggen, moet je woning goed geïsoleerd zijn indien je van een warmtepomp wilt genieten. Het warmteverlies mag niet te hoog liggen, want anders zakt het rendement van de warmtepomp.

  3. Boren

  Alhoewel de meeste systemen toch al goed verbeterd zijn, bestaan er nog installaties die meer ruimte kunnen innemen dan een klassieke ketel. Ook dien je er rekening mee te houden dat er boringen dienen te gebeuren. En moet de aandacht worden gevestigd op de terugvoerput en de afdichting. Het is niet overal beschikbaar op haalbare dieptes.

   
  Bron: Zimmo.be

 • 10
  jan

  Dit zijn de energiepremies voor 2019

  Het nieuwe jaar is aangebroken en traditioneel horen daar de lijstjes met goede voornemens bij. Nergens zien ze zo veel volk als in fintnesscentra in de maand januari, en ook de dieetboeken gaan als zoete broodjes over de toonbank. Maar, die investeringen zijn vaak maar van korte duur. Wil je écht investeren in een goed voornemen, denk dan eens aan het voornemen om je woning energiezuinig t…

  Het nieuwe jaar is aangebroken en traditioneel horen daar de lijstjes met goede voornemens bij. Nergens zien ze zo veel volk als in fintnesscentra in de maand januari, en ook de dieetboeken gaan als zoete broodjes over de toonbank. Maar, die investeringen zijn vaak maar van korte duur. Wil je écht investeren in een goed voornemen, denk dan eens aan het voornemen om je woning energiezuinig te verbouwen in 2019. Goed voor het milieu én voor je portemonnee op lange termijn.
  Als je er op korte termijn nog een extra bonus uit wil halen, dan bekijk je best of je in aanmerking komt voor een energiepremie. We zetten graag de energiepremies die je kan aanvragen in 2019 op een rijtje.

  Isolatiepremies (voor woningen gebouwd voor 2006)

  Ben je van plan te isoleren? Dan kan je bij je netbeheerer een premie aanvragen afhankelijk van de isolatie die je laat plaatsen.

  Je laat plaatsen: Deze isolatie heeft als voorwaarde: Je ontvangt:
  Dakisolatie & zoldervloerisolatie Rd-waarde (thermische weerstand) van minstens 4,5 m²K/W 4 €/m2 als een aannemer het plaatst

  2 €/m2 als jij het plaatst

  Buitenmuurisolatie aan de buitenzijde Rd-waarde van minstens 3 m²K/W 15 €/m2 als een aannemer het plaatst
  Buitenmuurisolatie aan de binnenzijde Rd-waarde van minstens 2,0 m²K/W, controle door architect of gecertifieerde aannemer 15 €/m2 als een aannemer het plaatst
  Spouwmuurisolatie Lambdawaarde maximaal 0,065 W/mK, volledige spouw wordt gevuld, spouw minstens 50mm 5 €/m2 als een STS aannemer het plaatst
  Vloerisolatie Rd-waarde van minstens 2 m²K/W 6 €/m2 als een aannemer het plaatst
  Beglazing U-waarde van maximaal 1,0 W/m²K 10 €/m2 als een aannemer het plaatst

   

  Installatiepremies (voor woningen gebouwd voor 2014)

  Ga je voor een nieuwe warmtepomp of boiler? Dan zijn er ook voor jou specifieke premies van toepassing.

  Je laat installeren: Deze installatie heeft als voorwaarde of opmerking: Je ontvangt:
  Warmtepomp Bij het plaatsen van een warmtepomp in een gebied zonder aardgasnet of ter volledige vervanging van elektrische verwarming verdubbelt het premiebedrag; deze verdubbeling wordt slechts eenmaal doorgerekend Per wooneenheid en maximaal 40% van de factuur:

  • 4000 € geothermisch

  • 1500 € lucht-water

  • 800 € hybride lucht-water • 300 € lucht-lucht

  Warmtepompboiler Nieuw vanaf 2019, enkel voor productie van sanitair warm water. Niet cumuleerbaar met een zonneboiler. Enkel cumuleerbaar met warmtepomp indien de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt. Per wooneenheid een premie van 400 euro, maximaal 40% van je factuur.

  Zonneboiler

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Bron: Zimmo.be

  Niet cumuleerbaar met een warmtepompboiler.

  Per wooneenheid en maximaal 40% van de factuur: 550 €/m², maximaal 2750 € per wooneenheid.

  Totaalrenovatiebonus

  Heb je grootse plannen, en ga je 3 of meer investeringen doen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus: vanaf 3 investeringen uit een pakket van 7 (dakisolatie / vloerisolatie / muurisolatie / isolerende beglazing / ventilatiesysteem / zonneboiler / warmtepomp) ontvang je bovenop de eventuele individuele premies een extra bonus. Deze bedraagt:

  • 1250 € bij 3 investeringen
  • 1750 € voor 4 investeringen
  • 2750 € voor 5 investeringen
  • 3750 € voor 6 investeringen
  • 4750 € voor 7 investeringen

  Renoveer je geen huis maar een appartement, dan bedraagt de totaalrenovatiebonus 50% van deze bedragen. Bekijk alle informatie over deze extra premie op www.energiesparen.be/totaalrenovatiebonus

  07
  nov

  Waar moet u op letten als u hypothecaire leningen bij verschillende banken vergelijkt?

  Dus gaat u langs bij verschillende banken zodat u kan vergelijken. Dit is perfect normaal, maar minder makkelijk dan het lijkt.     6 aandachtspunten    Vraagt de bank u om een zichtrekening te openen? Moet uw loon gedomicilieerd worden op deze zichtrekening? Moet u een of meerdere verzekeringen afsluiten? Is de bank slechts bereid om een deel van het eigendom te fin…

  Dus gaat u langs bij verschillende banken zodat u kan vergelijken. Dit is perfect normaal, maar minder makkelijk dan het lijkt.    

  6 aandachtspunten    

  Vraagt de bank u om een zichtrekening te openen?

  Moet uw loon gedomicilieerd worden op deze zichtrekening?

  Moet u een of meerdere verzekeringen afsluiten?

  Is de bank slechts bereid om een deel van het eigendom te financieren?

  Hoeveel bedragen de dossierkosten?

  Varieert uw rentevoet naargelang de overige producten die u bij de bank neemt?

 • 14
  aug

  De goedkoopste Limburgse gemeentes om te huren

  Steeds vaker gaan we op zoek naar de goedkoopste plekken om te wonen. Maar waar in Limburg is dat nu precies? Omdat we toch weleens benieuwd zijn waar je nu het goedkoopst huurt, gingen we op zoek naar de Limburgse gemeentes waar je maandelijks het minste huur neertelt!Voor ons onderzoek onderzochten we de gemiddelde huurprijs van huizen of appartementen die op Zimmo hebben gestaan in de periode t…

  Steeds vaker gaan we op zoek naar de goedkoopste plekken om te wonen. Maar waar in Limburg is dat nu precies? Omdat we toch weleens benieuwd zijn waar je nu het goedkoopst huurt, gingen we op zoek naar de Limburgse gemeentes waar je maandelijks het minste huur neertelt!
  Voor ons onderzoek onderzochten we de gemiddelde huurprijs van huizen of appartementen die op Zimmo hebben gestaan in de periode tussen 1 januari 2017 en 1 augustus 2018. Hierbij werd ook rekening gehouden met het aantal panden die online stonden en werden alle deelgemeenten meegerekend.

  In Limburg liggen de prijzen dan weer net iets lager ten opzichte van hun westelijke buren. Provinciehoofdstad Hasselt staat met een gemiddelde huurprijs van 799 euro per maand voorop. Een behoorlijk bedrag, maar andere gemeentes zoals Heers (617 euro), Leopoldsburg (630 euro), Tessenderlo
  (639 euro), BREE (642 euro) en Diepenbeek
  (645 euro) zitten het laagste wat betreft maandelijkse huurprijzen.

   

  Bron: Zimmo.be

 • 31
  jan

  Wat als de huurder met de noorderzon verdwijnt?

  Huurders die wegwillen uit het door hen gehuurde pand leven niet altijd de spelregels na rond de opzeg van de huurovereenkomst. Ze verdwijnen soms van de ene dag op de andere en betalen dan geen huur meer. Maar wat kan je als verhuurder doen als je zelf een huurder hebt die van de ene dag op de andere zonder verdere verwittiging verdwijnt.Geen automatische beëindiging Het feit dat je huurder…

  Huurders die wegwillen uit het door hen gehuurde pand leven niet altijd de spelregels na rond de opzeg van de huurovereenkomst. Ze verdwijnen soms van de ene dag op de andere en betalen dan geen huur meer. Maar wat kan je als verhuurder doen als je zelf een huurder hebt die van de ene dag op de andere zonder verdere verwittiging verdwijnt.

  Geen automatische beëindiging

  Het feit dat je huurder de woning of het appartement dat hij van je huurde verliet (en ook leeg maakte) brengt niet met zich dat de huurovereenkomst daardoor ook automatisch eindigt. Het is dan ook uit den boze dat je als verhuurder zo maar in het door jou verhuurde pand binnen gaat en dat ook opnieuw verhuurt. Wat je wel kan doen is vragen aan de politie of aan een gerechtsdeurwaarder om vast te stellen dat het huis verlaten is.

  Weet je dat je huurder het pand verliet, stuur hem dan een schriftelijke aanmaning om zijn huurderverplichtingen (bewonen van het huis, betalen van de huur als er al achterstallen zijn, …) terug na te komen. Doe dat via een aangetekende brief naar het laatst gekende adres. Stuur verder ook een mail (als je een mailadres hebt) en een sms.

  Naar de rechtbank

  Allicht zal je schrijven weinig uithalen. In dat geval kan je een procedure starten bij de vrederechter waar je de huurachterstallen kan opvragen en waarbij je tevens de ontbinding van de huurovereenkomst kan vorderen. Je kan dan meteen een verbrekingsvergoeding vragen, een voorbehoud voor huurschade enz. Je kan ook eventueel een deskundige laten aanstellen om die schade te becijferen. Wil je zo’n procedure starten voor de vrederechter dan doe je daarbij best een beroep op de diensten van een advocaat.

  De huurder stopt de sleutels in je bus

  Als de huurder bij zijn vertrek ook nog eens de sleutels van het gehuurde pand in je brievenbus achterlaat ligt de situatie ietwat anders. Je zou dan kunnen argumenteren dat hij door het afgeven van de sleutels de huurovereenkomst verbreekt.

  Van zodra je de sleutels vindt neem je best dadelijk contact op met een gerechtsdeurwaarder. Vraag deze om de sleutel in ontvangst te nemen en samen met jou naar het verhuurde pand te gaan. Je kan dan samen met de gerechtsdeurwaarder binnen gaan om te kijken of de woning inderdaad leeg is. Vraag meteen aan de gerechtsdeurwaarder om foto’s te nemen van de toestand van de woning om op die manier eventuele huurschade te kunnen bewijzen. Laat hem tevens de meterstanden vaststellen. Alleen binnengaan in de woning doe je maar beter niet. De huurder zou dan bijvoorbeeld kunnen zeggen dat eventuele schade die er is door jou werd aangebracht.

  Schrijf de huurder meteen ook een aangetekende brief (en stuur een mail en sms) waarin je aangeeft dat je er -behoudens tegenbericht binnen de 7 dagen- van uit gaat dat je huurder de huur verbrak en dat je de woning opnieuw te huur zal ­stellen. Vraag de huurder ook om op een door jou gestelde datum en uur in het huurpand aanwezig te zijn voor de opmaak van een plaatsbeschrijving. Maan hem tevens aan de eventuele huurachterstallen te betalen alsook een verbrekingsvergoeding en een eventuele wederverhuringsvergoeding. Maak tevens voorbehoud voor eventuele huurschade.

  Hij reageert niet

  De kans dat je huurder niet reageert op je aanmaning is groot. In dat geval kan je het pand al opnieuw te huur stellen. Je hebt dan de keuze of je ook nog naar de vrederechter stapt om daar bv. de huurachterstallen in te vorderen, een verbrekings- en wederverhuringsvergoeding te vragen, een vergoeding voor huurachterstallen en diens meer. Bij je keuze dien je je af te vragen of het sop de kool wel waard is en of een eventuele procedure je uiteindelijk niet meer zal kosten dan opleveren…

  BRON: Immovlan.be - Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

 • 06
  dec

  Kan een huurder een tegenopzeg geven?

  Je verhuurt een woning waarin je huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft. Als je dan als verhuurder een einde maakt aan de huurovereenkomst door een opzeg te geven, kan je huurder een tegenopzeg doen. Hij kan dat bv. doen van zodra hij een ander huis vond om in te gaan wonen.  Een maand opzegtermijn  Het volstaat daarbij dat je huurder een opzegtermijn van één maand naleef…

  Je verhuurt een woning waarin je huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft. Als je dan als verhuurder een einde maakt aan de huurovereenkomst door een opzeg te geven, kan je huurder een tegenopzeg doen. Hij kan dat bv. doen van zodra hij een ander huis vond om in te gaan wonen. 

  Een maand opzegtermijn 

  Het volstaat daarbij dat je huurder een opzegtermijn van één maand naleeft. Je huurder kan de tegenopzegging op elk ogenblik van de door jou gegeven opzegtermijn geven.  Ze begint wel pas te lopen de eerste van de maand volgend op de maand van de opzegging.  Zegt je huurder bv. op 17 maart via een tegenopzegging op dan begint de opzeggingstermijn van een maand te lopen op 1 april om te eindigen op 30 april.

   

  Geeft je huurder een tegenopzeg dan moet hij je geen enkele vergoeding betalen.  Hij moet dit zelfs niet doen als de tegenopzeg wordt gegeven tijdens de eerste drie jaar van de huurovereenkomst.  

   

  Je kan de mogelijkheid van je huurder om een tegenopzegging te geven niet uitsluiten in het huurcontract dat je met hem afsluit.

   

  Jouw vergoeding blijft

  Als je zelf omwille van de opzeg die je gaf een vergoeding moet betalen aan je huurder (zo bv. omdat je zonder motief de huur tegen de eerste driejarige periode opzegde) en je huurder geeft vervolgens een tegenopzeg, dan moet je deze vergoeding nog altijd aan je huurder betalen. Die komt met andere woorden door de tegenopzegging niet te vervallen.

 • 16
  aug

  Waarvoor heb je een bouwvergunning nodig?

  Bouwvergunningen zijn niet in het leven geroepen om het de mensen moeilijk te maken. Ze hebben wel degelijk nut. Ze zorgen ervoor dat de leefbaarheid van de omgeving gehandhaafd blijft. Niet te vol, te lelijk of te gevaarlijk. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de bouwwerken voldoen aan de gestelde eisen ten aanzien van veiligheid, gezondheid, en energiezuinigheid. Maar moet je voor elk bou…

  Bouwvergunningen zijn niet in het leven geroepen om het de mensen moeilijk te maken. Ze hebben wel degelijk nut. Ze zorgen ervoor dat de leefbaarheid van de omgeving gehandhaafd blijft. Niet te vol, te lelijk of te gevaarlijk.

  Daarnaast zorgen ze ervoor dat de bouwwerken voldoen aan de gestelde eisen ten aanzien van veiligheid, gezondheid, en energiezuinigheid. Maar moet je voor elk bouwwerk een vergunning aanvragen?

  Bouwwerken

  De term ‘bouwwerken’ mag je ruim interpreteren. Het gaat niet enkel om nieuwbouw, maar ook om verbouwingen, afbraakwerken, ontbossingen, enz. In principe moet je voor alle bouwwerken een vergunning aanvragen, maar er zijn uitzonderingen.

  Een aantal werken zijn vrijgesteld van de vergunningsplicht. Voor een aantal ingrepen is de vergunningsplicht wel vervangen door een meldingsplicht.

  Renovatie

  Voor kleine onderhoudswerken moet je geen vergunning aanvragen. Voor stabiliteitswerken aan je voorgevel moet je altijd een vergunning aanvragen. Voor andere stabiliteitswerken heb je vaak enkel een meldingsplicht.

  Je bent dus vrij van de vergunnings- en meldingsplicht voor bijvoorbeeld het vervangen van ramen, panlatten en het plaatsen van gevelisolatie. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe raamopening plaatsen in je achtergevel? Dan moet je dit wel melden. Het meldingsdossier moet dan samen met een architect worden opgesteld.

  Wijzigen van de woonfunctie

  Wil je je woning ombouwen in een hotel? Of wil je een hoeve in landbouwgebied gebruiken als woning? Verander je dus de hoofdfunctie van een gebouw? Dan is een stedenbouwkundige vergunning verplicht.

  Vrijstellingen gelden onder bepaalde voorwaarden wanneer je in een woongebouw een functie uitoefent die complementair is aan het wonen, zoals een kantoorfunctie of vrij beroep.

  Opsplitsen

  Deel je een woning op in appartementen of studio’s? Dan moet je een vergunning aanvragen, ook al voer je hiervoor geen bouwwerken uit. De enige uitzondering hierop is de regeling van het zorgwonen.

  Losstaande bijgebouwen in de tuin

  Onder strikte voorwaarden komen losstaande bijgebouwen in de tuin, zoals een poolhouse, tuinhuis, garage of serre in aanmerking voor een vrijstelling. Zo geldt er bijvoorbeeld een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte voor het totaal van alle vrijstaande gebouwen.

  Uitbreiding

  Een uitbreiding is in de regel gebonden aan de vergunningsplicht. Je woning krijgt namelijk één of meer extra ruimtes. In specifieke gevallen, zoals een carport aan de woning, moet je de bouwwerken enkel melden.

  Plaatsen van zonnepanelen

  Wil je zonnepanelen plaatsen? Dan ben je in de meeste gevallen verlost van de vergunningsplicht. Het is in die zin vooral belangrijk dat de zonnepanelen visueel integreren met je dak.

  Slopen

  Het slopen van constructies is in principe vergunningsplichtig.

  Neem in de eerste plaats contact op met de bouwdienst van je gemeente om te informeren wat je moet doen, vooraleer je aan een bouwwerk start. Meer informatie vind je op www.ruimtelijkeordening.be.

  bron: Hebbes.be  (SDC)

 • 28
  Jun

  Kan je je huurder verbieden om te roken?

  Als verhuurder heb je misschien niet graag dat je huurder rookt in de woning die hij of zij van je huurt. Als dat intensief gebeurt, brengt dat nu eenmaal een bepaalde geur met zich. Het kan ook schade veroorzaken aan behang, verf en diens meer. Vandaar dat heel wat verhuurders tegenwoordig een clausule opnemen in het huurcontract waarin het de huurder wordt verboden om te roken in de huurwoning. …

  Als verhuurder heb je misschien niet graag dat je huurder rookt in de woning die hij of zij van je huurt. Als dat intensief gebeurt, brengt dat nu eenmaal een bepaalde geur met zich. Het kan ook schade veroorzaken aan behang, verf en diens meer. Vandaar dat heel wat verhuurders tegenwoordig een clausule opnemen in het huurcontract waarin het de huurder wordt verboden om te roken in de huurwoning.

  Geldig of niet?

  Over de geldigheid van zo’n clausule kan discussie ontstaan. De huurder zou bv. kunnen wijzen op zijn recht op privacy of op zijn recht op huisvesting. De rechter heeft uiteindelijk het laatste woord. Neem je een rookverbod op, beperk dat dan alleszins tot de woning binnen. Zelfs als naderhand zou worden geoordeeld dat de clausule niet geldig is, kan ze wel een ‘afradend effect’ hebben voor je huurder.

  Wat met de schade?

  Je kan vragen dat je huurder je de schade vergoedt die aan je woning werd veroorzaakt doordat je huurder erin rookte. Je kan dat zelfs doen als er geen uitdrukkelijk rookverbod in de huurovereenkomst staat. De huurder moet de woning namelijk teruggeven in dezelfde staat als waarin hij deze kreeg (behoudens normale slijtage). Zorg er wel voor dat je beschikt over een goede plaatsbeschrijving die werd opgemaakt bij het begin van de huur.

  Bron: Immovlan.be - Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

 • 03
  mei

  Huis verkopen: 5 fouten die je niet mag maken

  1. De eerste indruk niet in acht nemen  Een koopbeslissing wordt vaak al in de eerste minuut genomen. Een onmiddellijke klik met de woning is voor een koper ontzettend belangrijk. Die klik kan je natuurlijk stimuleren door je huis stevig te stylen met het oog op een vlotte verkoop. Door de juiste foto’s op een immosite te plaatsen en de nodige sfeer in huis te scheppen verkoop je je wo…

  1. De eerste indruk niet in acht nemen 

  Een koopbeslissing wordt vaak al in de eerste minuut genomen. Een onmiddellijke klik met de woning is voor een koper ontzettend belangrijk. Die klik kan je natuurlijk stimuleren door je huis stevig te stylen met het oog op een vlotte verkoop. Door de juiste foto’s op een immosite te plaatsen en de nodige sfeer in huis te scheppen verkoop je je woning 2 keer sneller dan anders.
  Aangezien kopers tegenwoordig meestal eerst online op je huis botsten, zijn goede foto’s ontzettend belangrijk. Een koper wil in die foto’s de mogelijkheden van het huis ontdekken en overtuigd raken om een kijkje te komen nemen. 
   

  2. Slechte foto’s gebruiken

  Vastgoedspecialisten zijn het er over eens: goede foto’s verhogen de verkoopprijs. Zorg dus voor goede sfeerfoto’s. De meeste mensen die naar je huis komen kijken baseren zich op de foto’s die ze online vinden en laten zich daar voor het eerst overtuigen. Misschien mag je dan wel minder bezoekers over de vloer verwachten, de kwaliteit is in elk geval hoger en daar draait het uiteindelijk om. 
  Let op de juiste belichting als je zelf met het maken van de foto’s aan de slag gaat. Natuurlijke belichting verdient de voorkeur. ‘s Ochtends en ‘s avonds heb je het beste licht, dat zal elke professionele fotograaf je vertellen. 
   

  3. Het niet neutraal houden 

  Een heel eigen smaak en inrichting is prima, maar als je je huis wil verkopen, hou je het interieur  bij voorkeur neutraal. Haal persoonlijke spullen weg en verwijder rommel, de koper moet zich immers helemaal kunnen inleven in jouw woning. Soms kan zelfs een likje verf het verschil maken, ook hier verdienen neutrale tinten de voorkeur. 
   

  4. Geen sfeer scheppen

  Neutraal wil niet zeggen sfeerloos. De juiste sfeerelementen zoals kussens en planten kunnen wel, maar ze mogen niet te prominent aanwezig zijn. Zorg dus voor harmonie tussen al deze elementen en geef elke kamer een duidelijke functie, zo kan de potentiële koper zich er onmiddellijk een beeld bij vormen. 
  Hou er ook rekening mee dat de eerste fysieke indruk van je huis via de buitenkant van je woonst is. Besteed hier dus ook aandacht aan. Zorg voor een afgeborstelde gevel, neem die voortuin onder handen, zorg ervoor dat alles is opgeruimd en schraap misschien zelfs het mos van tussen de tegels. Een vlotte verkoop zit vaak in de details. 
   

  5. Je huis (te lang) leeg laten staan

  Staat je woonst al een tijdje leeg en geraakt het niet verkocht? Weet dat meubels in huis voor meer sfeer zorgen, wat dan weer gunstig is voor de verkoop. Er zijn ondertussen heel wat gespecialiseerde bedrijven die je huis inrichten voor de verkoop, misschien wel het overwegen waard? De meeste mensen kunnen zich geen goed beeld vormen van de mogelijkheden van de ruimtes zonder meubels, hou daar rekening mee! 
  Wil je meer krijgen voor je woonst en een vlotte verkoop realiseren, dan kunnen de bovenstaande tips zeker mee het verschil maken. 
   

  Bron: Immovlan.be door Kevin Stickens

 • 21
  sep

  Mag een verhuurder de huur zonder reden opzeggen?

  Als je een woning of appartement (waarin je huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft) verhuurt voor negen jaar, kan je de huur na drie of na zes jaar zonder motief opzeggen. Je moet dan wel een vergoeding betalen. Als verhuurder kan je onder de woninghuurwet de huurovereenkomst die je met je huurder afsloot opzeggen tegen het einde van elke driejarige periode. Je moet daarvoor geen enkele reden opg…

  Als je een woning of appartement (waarin je huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft) verhuurt voor negen jaar, kan je de huur na drie of na zes jaar zonder motief opzeggen. Je moet dan wel een vergoeding betalen.

  Als verhuurder kan je onder de woninghuurwet de huurovereenkomst die je met je huurder afsloot opzeggen tegen het einde van elke driejarige periode. Je moet daarvoor geen enkele reden opgeven. Je opzegbrief moet ook niet gemotiveerd worden. Bij dit alles moet je wel een opzegtermijn van zes maanden naleven. Hou er rekening mee dat deze opzegmogelijkheid in de huurovereenkomst kan worden uitgesloten!

  Vergoeding betalen

  Zeg je op tegen het einde van de eerste driejaarlijkse periode, dan ben je een schadevergoeding verschuldigd aan je huurder van negen maand huur. Beëindig je de huur na zes jaar, dan ben je een schadevergoeding verschuldigd aan de huurder van zes maand huur. In het huurcontract dat je met je huurder afsluit kan je niet overeenkomen dat je deze vergoeding niet moet betalen als je zonder motief opzegt. Overigens moet deze vergoeding niet noodzakelijk betaald worden op het ogenblik van de opzegging. Je mag dat ook later doen.

  Zeg ook op tegen het negende jaar

  Zeg je op tegen het negende jaar van het huurcontract dan ben je geen vergoeding verschuldigd aan je huurder. Deze opzeg is overigens wel degelijk nodig. De huurovereenkomst eindigt dus niet automatisch na negen jaar. Geef je geen opzeg, dan wordt de huurovereenkomst verlengd voor drie jaar. Je zit dan met andere woorden drie jaar langer aan je huurder vast, tenzij hij zelf een einde stelt aan het huurcontract.

   

  Bron Immovlan.be Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

 • 29
  Jul

  Hoe kopen als je nog niet zeker bent van je lening?

  Als je een compromis tekent voor de aankoop van een huis of appartement, zit je daar aan vast. Hoe kan je toch veilig tekenen als je nog niet zeker bent van je lening? Getekend is getekend Een compromis is bindend. Je kan je in de regel niet meer bedenken en je zit eraan vast. Krijg je uiteindelijk geen lening voor je aankoop dan kan de verkoper eisen dat de koop toch doorgaat. Hij kan ook kieze…

  Als je een compromis tekent voor de aankoop van een huis of appartement, zit je daar aan vast. Hoe kan je toch veilig tekenen als je nog niet zeker bent van je lening?

  Getekend is getekend

  Een compromis is bindend. Je kan je in de regel niet meer bedenken en je zit eraan vast. Krijg je uiteindelijk geen lening voor je aankoop dan kan de verkoper eisen dat de koop toch doorgaat. Hij kan ook kiezen voor een ontbinding van de koop. Je moet dan een schadevergoeding betalen. In heel wat overeenkomsten wordt die vergoeding forfaitair bepaald op 10 % van de aankoopprijs.Ze kan ook hoger zijn.
   

  Een opschortende voorwaarde?

  Je kan dit vermijden door de overeenkomst aan te gaan onder de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening. De koop komt dan pas tot stand als de opschortende voorwaarde wordt vervuld. Krijgt je geen lening, dan gaat de koopovereenkomst dus in de regel niet door. De verkoper dient wel akkoord te gaan met het opnemen van zulke voorwaarde.
   
  Zorg er voor dat de opschortende voorwaarde duidelijk is geformuleerd en dat je voldoende tijd krijgt om de lening te vragen. Hou je strikt aan wat de opschortende voorwaarde voorschrijft. Je moet vervolgens de nodige stappen zetten om effectief een lening aan te vragen. Doe je dat niet dan wordt de voorwaarde geacht vervuld te zijn.
   
  Bij een openbare verkoop is het opnemen van een opschortende voorwaarde trouwens niet mogelijk. 
   

  Of een optie? 

  Je kan ook werken met een optie. Hierbij krijg je van de verkoper gedurende een bepaalde termijn het recht om het onroerend goed van hem te kopen tegen een afgesproken prijs. Krijg je geen lening, dan kan je beslissen de optie niet te lichten. Hou er rekening mee dat verkopers vaak niet bereid zijn een optie voor een langere termijn te geven tenzij je daarvoor een optieprijs betaalt. Je bent die 'kwijt' als je uiteindelijk beslist niet te kopen. Koop je wel, dan wordt de optieprijs in mindering gebracht op de koopprijs.
   
   
  Bron: Immovlan.be Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)
 • 15
  Jun

  Huurwaarborg niet betaald, geen sleutels voor de huurder?

  Op het moment dat de huurovereenkomst die je met de huurder afsluit een aanvang moet nemen, stel je vast dat je huurder de huurwaarborg nog niet heeft gesteld. Kan je dan weigeren de sleutels aan hem af te geven? Regel het in het huurcontract Neem in de huurovereenkomst een bepaling op waarin staat dat de huurder de huurwaarborg in orde moet brengen vooraleer de huurovereenkomst in werking treed…

  Op het moment dat de huurovereenkomst die je met de huurder afsluit een aanvang moet nemen, stel je vast dat je huurder de huurwaarborg nog niet heeft gesteld. Kan je dan weigeren de sleutels aan hem af te geven?

  Regel het in het huurcontract

  Neem in de huurovereenkomst een bepaling op waarin staat dat de huurder de huurwaarborg in orde moet brengen vooraleer de huurovereenkomst in werking treedt. Bepaal meteen dat de huurder de sleutels niet krijgt zolang deze de huurwaarborg niet heeft gesteld en het bewijs daarvan heeft geleverd. Op die manier schep je tenminste duidelijkheid en vermijd je latere discussies.

  En anders?

  Ook als er niets in het contract staat geef je maar beter de sleutels niet af zolang je huurder de waarborg niet heeft gesteld. Zo niet riskeer je dat de waarborg er nooit komt of dat je daarvoor naar de rechtbank moet stappen.

  Doe je een beroep op een vastgoedmakelaar voor de verhuring, dan geeft die ook maar beter de sleutels niet af tot de waarborg is geregeld. Er bestaat immers rechtspraak die zegt dat hij er voor moet waken geen sleutels af te geven vooraleer de huurwaarborg is gesteld. Doet hij dat toch dan kan hij volgens sommige rechters aansprakelijk worden gesteld ten belope van de huurwaarborg.

   

  Bron: immovlan.be

 • 04
  Jun

  Waarom kopen via een makelaar voordeliger is.

  Als je een nieuwe woning zoekt, ontdek je snel dat de meeste huizen via een vastgoedmakelaar te koop staan. Vergeet het clichébeeld van de gladde verkoper in strak maatpak: de makelaar bemiddelt tussen koper en verkoper, en wil een huis efficiënt verkopen. Ook als koper heb je daar dus baat bij. Specialist in immobiliën De vastgoedmakelaar is dagelijks in de weer met vastgoe…

  Als je een nieuwe woning zoekt, ontdek je snel dat de meeste huizen via een vastgoedmakelaar te koop staan. Vergeet het clichébeeld van de gladde verkoper in strak maatpak: de makelaar bemiddelt tussen koper en verkoper, en wil een huis efficiënt verkopen. Ook als koper heb je daar dus baat bij.

  Specialist in immobiliën

  De vastgoedmakelaar is dagelijks in de weer met vastgoed in een bepaalde streek. Hij kent de prijzen en de marges. Samen met de verkoper bepaalde hij de vraagprijs. Hij weet dus of een scherp bod kans maakt.

  Hij heeft een volledig informatiedossier en legt je alle technische details uit over het pand van je dromen. Zijn basisakte, EPC, elektriciteitskeuring en conformiteitsattest Chinees voor jou? De makelaar legt het je uit in klare taal.

  Een grote vastgoedportefeuille

  De immobiliënmakelaar verkoopt vastgoed. Hij heeft dus meer panden in portefeuille dan de woning die je nu bezichtigt. Vraag hem naar vergelijkbare panden. Misschien kreeg hij pas een woning in verkoop die nog niet online gepubliceerd werd? Zo heb jij de primeur!

  Laat je e-mailadres achter op vastgoedwebsites: zo krijg je gerichte updates over nieuwe zoekertjes. Daarmee bespaar je veel tijd.

  Timing bij verkoop

  Bij de verkoop van vastgoed is tijd een belangrijke factor. Veel eigenaars kochten een nieuw huis en willen hun oude woning snel verkopen. Anderen probeerden maanden zelf te verkopen en schakelden dan pas de makelaar in.

  Informeer dus bij de makelaar naar de reden van verkoop. Zo schat je in of de eigenaar soepel of koppig is en of een scherp bod zin heeft.

  Hij bemiddelt tussen partijen

  De makelaar moet elk bod doorgeven aan de eigenaar. Doe een bod en wacht de reactie af. Soms wordt het droogweg afgewimpeld, vaak krijg je een tegenbod. Zo daalt de vraagprijs meteen met enkele duizenden euro’s!

  De makelaar helpt jullie biedingen op elkaar af te stemmen, zodat jullie sneller tot een akkoord komen.

  De makelaar wil zelf verkopen

  De meeste verkoopopdrachten geven de makelaar 6 maanden de tijd om een woning te verkopen. Staat een huis al 4 maanden te koop? Dan is de vraagprijs te hoog.

  De makelaar zal bij de eigenaar aandringen om de prijs te verlagen. Hij verkoopt liever aan een mindere prijs dan helemaal niet. Maak daar gebruik van!

  Bron: Hebbes.be

 • 27
  mei

  Moet een huurder kandidaat-huurders binnenlaten?

  Tijdens de opzegtermijn van een lopende huurovereenkomst mag een woning al opnieuw te huur worden gesteld. Moet de huurder in die periode toelaten dat kandidaat-huurders de woning bezoeken? Er is een bezoekrecht Op het moment dat de lopende huur is opgezegd (door jou of door je huurder) kan je je woning al terug te huur stellen. Je huurder moet toelaten dat kandidaat-huurders in die periode de w…

  Tijdens de opzegtermijn van een lopende huurovereenkomst mag een woning al opnieuw te huur worden gesteld. Moet de huurder in die periode toelaten dat kandidaat-huurders de woning bezoeken?

  Er is een bezoekrecht

  Op het moment dat de lopende huur is opgezegd (door jou of door je huurder) kan je je woning al terug te huur stellen. Je huurder moet toelaten dat kandidaat-huurders in die periode de woning komen bekijken. Duurt de opzegtermijn langer dan drie maanden, dan wordt het recht op bezoek wel soms beperkt tot de laatste drie maanden. 

  Hoe vaak? 

  In je huurovereenkomst kan een clausule staan die aangeeft op welke dagen en uren je kandidaat-huurders kan laten langskomen (bv. elke zaterdag en zondag van 10 tot 12 u en woensdag van 18 tot 20 u). Overdrijf je niet met deze uren, dan is deze bepaling geldig. Je kan er in onderling akkoord natuurlijk wel altijd van afwijken.
   
  Kwam je niets overeen, dan kan je met je huurder afspraken maken over de dagen en uren dat kandidaat-huurders binnen mogen in de woning. Vaak wordt aanvaard dat er sprake is van een bezoekrecht drie dagen per week gedurende een tweetal uren per dag.  In principe kan je huurder de dagen en uren kiezen. Die keuze moet wel redelijk zijn en mag niet alle bezoekmogelijkheden uitsluiten. 

  De huurder weigert

  Weigert je huurder een bezoekrecht toe te staan, dan mag je niet zomaar de woning binnendringen (bv. met een sleutel die je nog hebt). Doe je dat toch dan riskeer je zelfs strafrechtelijke sancties wegens huisvredebreuk.
   
  Maan integendeel je huurder aan via een aangetekende brief om toch een bezoekregeling te aanvaarden. Doe daarin een voorstel van dagen en uren waarop een bezichtiging van de woning kan en vraag de huurder zijn akkoord daarmee schriftelijk en per kerende te bevestigen. Helpt ook dat niet, dan kan je een procedure starten bij de vrederechter. Je kan ook eerst de huurder in verzoening oproepen.
   
   
  Bron: Immovlan.be
 • 02
  mrt

  Mag je een sleutel bijhouden van het huis dat je verhuurt?

  Als je een huis of appartement verhuurt, mag je zelf een sleutel bijhouden van de verschillende deuren en poorten van het huis. Je moet je huurder daarvan niet verwittigen. Je hebt al evenmin zijn toestemming daarvoor nodig. Niet gebruiken Je mag die sleutel vervolgens niet gebruiken om te pas of te onpas in de verhuurde woning binnen te gaan. Je huurder heeft namelijk het rustig genot van de wo…
  Als je een huis of appartement verhuurt, mag je zelf een sleutel bijhouden van de verschillende deuren en poorten van het huis. Je moet je huurder daarvan niet verwittigen. Je hebt al evenmin zijn toestemming daarvoor nodig.

  Niet gebruiken

  Je mag die sleutel vervolgens niet gebruiken om te pas of te onpas in de verhuurde woning binnen te gaan. Je huurder heeft namelijk het rustig genot van de woning die je verhuurt. Dat betekent meteen dat je hem niet zomaar mag storen en binnen mag gaan in het door jou verhuurde pand. Bovendien heeft je huurder recht op zijn privacy.
   
  Doe je dat toch, dan bezondig je je aan huisvredebreuk. Je huurder kan dan een strafklacht tegen je neerleggen. Bovendien kan je huurder argumenteren dat je hem het rustig genot van de huurwoning niet geeft. Hij kan bij de vrederechter een schadevergoeding vragen of zelfs de ontbinding van de huurovereenkomst.
   
  Je mag de sleutel al evenmin gebruiken om bv. een aannemer binnen te laten die herstellingen in jouw opdracht (of zelfs in opdracht van de huurder) komt doen aan je huurhuis.

  Tenzij …

  In uitzonderlijke noodsituaties kan je wel gebruik maken van de sleutel. Dit is bv. het geval als je huurder niet thuis is en er brand uitbreekt in je huis. Hetzelfde geldt bv. als er een breuk is in de waterleiding en je huis onder water komt te staan. Probeer echter ook in die gevallen eerst contact te nemen met je huurder en vraag hem om zijn toestemming.
   
  Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) - bron: www.immovlan.be
 • 16
  feb

  Assistentiewoning en Serviceflat, wat is er verschillend?

  In beide woonvormen kan de bewoner naar eigen behoeften en vraag een beroep doen op een uitgebreide waaier aan diensten. Wat heeft een assistentie woning extra? Grotere leefruimte: netto vloeroppervlakte van de leefruimte, slaapkamer en keuken moet minimaal 40m² zijn (Een serviceflat heeft een minimum oppervlakte van 24m²); Bewonen kan vanaf 65 jaar (Serviceflat vanaf 60 j…

  In beide woonvormen kan de bewoner naar eigen behoeften en vraag een beroep doen op een uitgebreide waaier aan diensten.

  Wat heeft een assistentie woning extra?

  1. Grotere leefruimte: netto vloeroppervlakte van de leefruimte, slaapkamer en keuken moet minimaal 40m² zijn (Een serviceflat heeft een minimum oppervlakte van 24m²);
  2. Bewonen kan vanaf 65 jaar (Serviceflat vanaf 60 jaar). Residentie KASTEELDREEF in Bree is een erkende groep van assistentiewoningen en hier kan max. 25% van de totaal erkende assistentiewoningen (appartementen) aangeboden worden aan huurders/bewoners die jonger zijn dan 65 jaar.
  3. Zorggarantie door een erkende beheerder (C.M. heeft deze erkenning) voor alle bewoners.
  4. Ruime toegankelijkheid van de gehele infrastructuur: brede gangen (210cm) en drempels van max. 1,8 cm hoogte.
  5. De woonassistent zorgt voorsociale netwerkvorming en voorziet creatieve ontspanning.
  6. In noodsituaties wordt onmiddellijk hulp aangeboden (crisiszorg en overbruggingshulp).
 • 07
  jan

  De 8 zaken die je niet mag doen als je verhuist

  Verhuizen is geen klein bier. Het is dus mooi meegenomen wanneer je enkele foutjes kunt vermijden…  1. …improviseren En vooral wanneer je een verhuisfirma contacteert en je budget vastlegt. Op die manier vermijd je onaangename verrassingen en nutteloze kosten. Gebruik onze checklist zodat je niets vergeet bij het plannen van je verhuis.  2. … kasten demonteren Wa…

  Verhuizen is geen klein bier. Het is dus mooi meegenomen wanneer je enkele foutjes kunt vermijden…

   1. …improviseren

  En vooral wanneer je een verhuisfirma contacteert en je budget vastlegt. Op die manier vermijd je onaangename verrassingen en nutteloze kosten. Gebruik onze checklist zodat je niets vergeet bij het plannen van je verhuis.

   2. … kasten demonteren

  Want je hebt uiteraard de plannen niet meer. Het is al niet eenvoudig om een kast te monteren met een plan, laat staan zonder …

   3. … je planten vergeten

  Planten nemen veel plaats in en zijn broos. Je stopt ze dus niet in dozen. De eenvoudigste oplossing, vooral wanneer je ver gaat verhuizen: schenk ze aan je buren. Of plant ze in onbreekbare en daardoor minder zware potten. Opgepast: sommige verhuisfirma’s weigeren om planten te verhuizen. Het is dus belangrijk dat je hiernaar informeert.

   4. … parkeerplaats voor de verhuiswagen vergeten

  Hopen dat er op de dag van de verhuizing een parkeerplaats voor de deur beschikbaar is voor de verhuiswagen is een mooie wens. Vraag een plaats aan bij de gemeente of tref een regeling met je buren. Op die manier kun je hen tevens verwittigen dat ze die zaterdag vanaf 7 uur wel eens zouden kunnen worden gewekt door lawaai …

   5. … op de dag van de verhuis de diepvries leegmaken

  Vermijd dat je voedingswaren moet weggooien en leg vanaf een week voor de verhuis niets meer bij in je diepvries. Eet de periode voordat je verhuist de diepvries leeg of schenk de inhoud aan liefdadigheidsorganisaties. Het is immers niet het moment om voor de ogen van de verhuizers aan de slag te gaan met een haardroger …

   6. … een appartement of huis vuil achterlaten

  Dat staat écht niet. Je hebt de woning proper gekregen, laat ze dan ook proper achter. Als je er de middelen voor hebt, kun je met de eigenaar een bedrag voor de schoonmaak afspreken. Vermijd ook om dingen achter te laten die je niet meer nodig hebt. Anticipeer hierop en organiseer een garageverkoop, schenk ze weg of breng ze naar een kringloopwinkel.

   7. … eerst de dozen in de vrachtwagen zetten

  Dit is een verkeerde reflex, ook al lijkt het logisch om dozen die perfect op elkaar passen op elkaar te stapelen. Wanneer je daarna de koelkast of de sofa in de vrachtwagen moet laden, zal je snel anders denken

   8. … verhuizen op drukke dagen

  De zomermaanden en de weekends zijn de drukste momenten om te verhuizen. Je zult in die periodes dan ook moeilijker een verhuizer vinden en de prijzen kunnen hoger liggen.  Bovendien loop je tijdens de zomervakantie ook het risico dat er minder vrienden zijn om je te helpen …

   Nog een laatste opmerking: vergeet niet om je werkgever te verwittigen dat je gaat verhuizen. Hij kan je misschien een of twee dagen klein verlet geven als dit voorzien is in je CAO …

  Bron: Immovlan.be

 • 10
  nov

  In zee met een vastgoedmakelaar; wat zijn de spelregels?

  Als je je huis of appartement wil verkopen of verhuren kan je een beroep doen op een vastgoedmakelaar. Het contract dat je als consument met een makelaar afsluit moet aan strikte wettelijke voorwaarden voldoen. (*) Het moet op papier staan. Je makelaar moet met jou een schriftelijke overeenkomst afsluiten. In die overeenkomst moeten een aantal verplichte bepalingen worden opgenomen. Zo moet dui…

  Als je je huis of appartement wil verkopen of verhuren kan je een beroep doen op een vastgoedmakelaar. Het contract dat je als consument met een makelaar afsluit moet aan strikte wettelijke voorwaarden voldoen. (*)

  Het moet op papier staan.

  Je makelaar moet met jou een schriftelijke overeenkomst afsluiten. In die overeenkomst moeten een aantal verplichte bepalingen worden opgenomen. Zo moet duidelijk worden aangegeven wat de opdracht is van de makelaar, hoeveel je die hiervoor moet betalen, wat de duur is van zijn opdracht en diens meer. Het contract moet ook de wijze bevatten waarop de makelaar je inlicht over de uitvoering van de opdracht.

  Een aantal clausules zijn niet toegelaten in het contract. Dit is bv. het geval voor schadebedingen die niet wederkerig en gelijkwaardig zijn.Maakte je enkel mondelinge afspraken met een makelaar dan heb je geen geldig contract.

  Je kan je bedenken.

  Op het moment dat je de overeenkomst met de makelaar ondertekent zit je daar nog niet definitief aan vast. Na het sluiten ervan kan je je nog bedenken. Je hoeft hiervoor geen reden op te geven. Je kan dit doen binnen de zeven werkdagen na het sluiten van het contract ongeacht de plaats waar je het afsloot. In het contract moet trouwens een duidelijke clausule staan dat je het recht hebt om je binnen de 7 dagen te bedenken.

  Je kan je niet meer bedenken als de makelaar er in de loop van de bedenktijdal in slaagt tot de verkoop of verhuring van je huis over te gaan. Met dat principe moet je je dan wel voorafgaandelijk en uitdrukkelijk akkoord verklaren.Hou er rekening mee dat de bedenktijd alleen geldt voor je contract met de vastgoedmakelaar zelf. Ze geldt niet voor de uiteindelijke verkoops- of huurovereenkomst die je afsluit.

  De duurtijd is beperkt.

  Het contract dat je met je makelaar afsluit kan worden aangegaan voor bepaalde of voor onbepaalde duur. Als de makelaar de exclusieve verkoop of verhuur vraagt van je huis mag het contract met hem maximaal 6 maand duren.

  Ook een contract dat voor bepaalde duur wordt aangegaan moet je meestal tijdig opzeggen. Je moet dit meestal doen één maand voor het einde van de normale duur van de overeenkomst. Doe je dat niet, dan wordt de overeenkomst vaak stilzwijgend verlengd. Na een stilzwijgende verlenging kan je steeds en zonder kosten een einde maken aan de overeenkomst door het naleven van een opzegtermijn van één maand.

  Wat kost het?

  Het contract moet aangeven wat de totale prijs is die je aan de makelaar voor zijn diensten verschuldigd bent. Het gaat om de prijs met inbegrip van BTW en eventuele andere kosten. Vergoedingen die niet contractueel zijn voorzien kunnen van jouniet worden gevraagd. Als je makelaar een koper vond maar de verkoop uiteindelijk toch niet doorgaat wegens de niet vervulling van een opschortende voorwaarde (bv. de koper krijgt geen lening) dan kan de makelaar geen vergoeding van je vragen.

  Je verkoopt zelf.

  Verkoop of verhuur je je eigendom zelf tijdens de duur van het contract met de makelaar, dan kan die -als het contract dat bepaalt- een vergoeding van jou vragen. Vond je de koper of huurder zelf dan kan de makelaar je maximaal 75 % van het normale ereloon aanrekenen. Verkoop of verhuur je aan een kandidaat die is aangebracht door de makelaar, dan kan die met jou overeenkomen dat je 100 % van zijn ereloon moet betalen.

  De makelaar kan ook een vergoeding van je vragen als je na het einde van het contract aan een door hem tijdens het contract aangebrachte kandidaat verkoopt of verhuurt. Ook dit moet dan wel in de makelaarsovereenkomst staan. Bovendien moet de overeenkomst dan bepalen dat de makelaar binnen de zeven werkdagen na de beëindiging van de bemiddelingsovereenkomst aan jou een lijst overmaakt van de personen aan wie hij precieze en individuele informatie heeft bezorgd. Tenslotte heeft de makelaar slechts recht op deze vergoeding als de overeenkomst door jou wordt gesloten binnen de zes maanden na beëindiging van het contract met hem.

  (*) Bron : Immovlan.be 10-11-2015 - vlanmail

 • 10
  okt

  Bezoek onze facebookpagina

  Sinds kort kan u ons ook terugvinden op facebook: www.facebook.com/Klapsvastgoed

  Sinds kort kan u ons ook terugvinden op facebook:

  www.facebook.com/Klapsvastgoed

 • 27
  aug

  Goed nieuws voor wie een huis koopt: Belg kan steeds hoger bedrag lenen

  Door de evoluties op de vastgoedmarkt is de Belgische consument in staat om bij zijn hypotheek een groter bedrag te lenen. Dat heeft vastgoedconsulent Immotheker berekend op basis van driehonderdduizend simulaties die kredietnemers de voorbije twee jaar op zijn website hebben gemaakt. Opgemerkt daarbij wordt dat de hypotheekrente de voorbije twee jaar sneller is gedaald dan de woningprijzen zijn …

  Door de evoluties op de vastgoedmarkt is de Belgische consument in staat om bij zijn hypotheek een groter bedrag te lenen. Dat heeft vastgoedconsulent Immotheker berekend op basis van driehonderdduizend simulaties die kredietnemers de voorbije twee jaar op zijn website hebben gemaakt.

  Opgemerkt daarbij wordt dat de hypotheekrente de voorbije twee jaar sneller is gedaald dan de woningprijzen zijn gestegen. Daardoor is het volgens Immotheker aan de huidige rentevoeten mogelijk om tegen dezelfde maandelijkse aflossing 33.000 euro meer te lenen, terwijl gemiddeld slechts 10.000 euro extra betaald dient te worden voor een woning.

  Uit de cijfers van de Immotheker blijkt dat tijdens de eerste helft van dit jaar voor een instapklare woning een bedrag van 250.000 euro moest worden betaald, tegenover 240.000 euro twee jaar geleden. De rente op een woonkrediet van vijfentwintig jaar is over dezelfde periode van 3,9 procent naar 2,57 procent gedaald.

  Luxemburg

  Daaruit besluit Immotheker dat men met een maandelijkse aflossing van 1.120 euro over een periode van vijfentwintig jaar vandaag een lening van 249.000 euro kan afsluiten. Twee jaar geleden kwam men met dezelfde aflossing slechts aan een bedrag van 216.000 euro. Door die evolutie komen er volgens de Immotheker ook meer woningen binnen het bereik van de potentiële koper.

  Daarbij wordt opgemerkt dat een doorsnee Belgisch gezin - met een inkomen van 3.200 euro per maand en 50.000 euro eigen middelen - op dit ogenblik ongeveer 54 procent van het beschikbare woningaanbod kan kopen. Twee jaar geleden was dat slechts 44 procent. De onderzoekers wijzen daarbij wel op een aantal opmerkelijke regionale verschillen.

  In de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant heeft het doorsnee gezin toegang tot 45 procent van het totale woningaanbod, maar in Limburg en West-Vlaanderen loopt dat op tot 55 procent. In de provincie Luxemburg valt zelfs 64 procent van de beschikbare woningen binnen het budget van het doorsnee gezin.

   

  (*) Bron www.express.be

 • 02
  Jul

  Wat is het verschil tussen een energiedeskundige A en B?

  Heb je een EnergiePrestatieCertificaat nodig of wil je graag weten waar het meeste energie verloren gaat? Hierin zit de keuze tussen een energiedeskundige A en B. Type A Op een energiedeskundige type A doe je beroep voor een EnergiePrestatieCertificaat. Dit is verplicht bij de verkoop van je woning of appartement. Het is een energierapport van het gebouw. EnergiePrestatieCertificaat (EPC) Het …

  Heb je een EnergiePrestatieCertificaat nodig of wil je graag weten waar het meeste energie verloren gaat? Hierin zit de keuze tussen een energiedeskundige A en B.

  Type A

  Op een energiedeskundige type A doe je beroep voor een EnergiePrestatieCertificaat. Dit is verplicht bij de verkoop van je woning of appartement. Het is een energierapport van het gebouw.

  EnergiePrestatieCertificaat (EPC)

  Het eindresultaat van zo een EPC komt neer op een energetische score. De score ligt tussen 0 en 700. Hoe dichter bij de 0 hoe energiezuiniger je woning is. De energetische score is aangeduid in een kleurenbalk. Van groen tot rood. Groen staat voor 0 en rood voor 700.

  Hoe gaat een energiedeskundige type A te werk?

  De deskundige volgt een vaste routine. Hij kijkt of muren, vloer en dak geïsoleerd zijn. Indien dit het geval is, kijkt hij ook na hoeveel. Hij gaat na hoe goed de ramen isoleren, hoe oud de verwarming is en van welk bouwjaar je woning is. Deze resultaten geeft de deskundige in en de score is het resultaat.

  Type B

  Een energiedeskundige type B is volledig vrijblijvend. Je doet op hem beroep om een energie-audit uit te voeren. Deze deskundige brengt de grootste energieverspillers in beeld. Bovendien stelt hij ook manieren voor om de energievreters weg te werken.

  (sv) – Bron: www.livios.be

 • 25
  Jun

  Kom je op de zwarte lijst als je je lening niet correct betaalt?

  Heel wat mensen slagen er niet (meer) in om hun hypothecaire lening correct aan te zuiveren. Dat kan te wijten zijn aan het feit dat aanvankelijk teveel werd geleend, aan een ziekte, het verlies van werk, echtelijke moeilijkheden enz. Op de zwarte lijst? Als je je lening niet correct terugbetaalt kan je op de zwarte lijst terechtkomen. Het wordt dan moeilijker (niet onmogelijk) om een nieuw kredi…

  Heel wat mensen slagen er niet (meer) in om hun hypothecaire lening correct aan te zuiveren. Dat kan te wijten zijn aan het feit dat aanvankelijk teveel werd geleend, aan een ziekte, het verlies van werk, echtelijke moeilijkheden enz.

  Op de zwarte lijst? Als je je lening niet correct terugbetaalt kan je op de zwarte lijst terechtkomen. Het wordt dan moeilijker (niet onmogelijk) om een nieuw krediet aan te gaan. Bij een hypothecair krediet kom je als kredietnemer op de lijst van wanbetalers als je een verschuldigd bedrag niet of onvolledig betaalt binnen de drie maanden na de vervaldag. Hetzelfde gebeurt als een verschuldigd bedrag niet of onvolledig is betaald binnen één maand na een ingebrekestelling via een aangetekend schrijven. Je wordt schriftelijk verwittigd dat je op de zwarte lijst staat.

  Verdwijnen van de zwarte lijst doe je één jaar nadat de achterstallen werden aangezuiverd. Regulariseer je de achterstallen niet, dan verdwijnt de wanbetaling uit de bestanden na tien jaar vanaf de datum van de eerste registratie van de wanbetaling.

  Meer info vind je op de site https://www.nbb.be/nl/kredietcentrales/centrale-voor-kredieten-aan-particulieren.

  Hoe dit vermijden? Kom je in financiële problemen terecht, neem dan zelf contact met je bankier en probeer samen een oplossing te vinden. Zo zou je bv. kunnen vragen om het krediet te spreiden over een langere termijn of om de tijd te krijgen je huis te verkopen en intussen bijvoorbeeld enkel de intrest te moeten afbetalen. Hou er rekening mee dat als je geen oplossing vindt, de bank zelf het krediet kan opzeggen en eventueel je woning openbaar kan laten verkopen. De bank moet daarbij wel strikte spelregels naleven.

  Bron: Immovlan.be Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

 • 23
  Jun

  5 manieren om je kind te helpen bij de aankoop van een huis

  Als je je kind financieel wil helpen om een bouwgrond, huis of appartement te kopen kan je op verschillende manieren te werk gaan. We zetten enkele mogelijkheden op een rijtje. 1. Leen een bedrag. Je kan aan je kind vooreerst een som geld lenen. Je kan onderling afspreken wat de duurtijd is van de lening en welke intrest je zoon of dochter je moet betalen. Je kan meteen overeenkomen op welke mom…

  Als je je kind financieel wil helpen om een bouwgrond, huis of appartement te kopen kan je op verschillende manieren te werk gaan. We zetten enkele mogelijkheden op een rijtje.

  1. Leen een bedrag.

  Je kan aan je kind vooreerst een som geld lenen. Je kan onderling afspreken wat de duurtijd is van de lening en welke intrest je zoon of dochter je moet betalen. Je kan meteen overeenkomen op welke momenten je kind bedragen moet aflossen en wanneer de afgesproken intrest moet worden betaald. Je zou ook bepaalde waarborgen kunnen nemen. Het is aangewezen deze overeenkomst op papier te zetten. Maak een contract op waarin de precieze afspraken staan. Dit moet worden opgemaakt in evenveel originele exemplaren als er partijen zijn en elke partij moet een origineel ontvangen.

  Heeft je kind een partner dan is het aangewezen dat deze mee kredietnemer wordt. Bepaal dan in het contract dat je kind en zijn partner hoofdelijk gehouden zijn tot terugbetaling van de bedragen die je hen leende.

  2. Doe een schenking.

  Je kan aan je kind ook een schenking doen van een som geld. Het is belangrijk dat je daarbij de juiste documenten opstelt. Doe hiervoor een beroep op een notaris of iemand die voldoende juridisch geschoold is. Wellicht wil je immers de zekerheid dat je kind het geld enkel zal gebruiken voor de aankoop en niet om het bv. te besteden aan één of andere dure reis. Bovendien kan je door het opmaken van de juiste documenten vermijden dat als er later een haar in de boter komt tussen je kind en diens partner, de partner met een deel van je geld weg is.Heb je meerdere kinderen dan moet je ook afwegen of de schenking gebeurt buiten erfdeel of niet.

  3. Stel je borg.

  In plaats van je kind dadelijk geld te geven of te lenen kan je je ook borg stellen tegenover de bank voor de kredieten van je kind. Op het eerste zicht lijkt dit iets te zijn dat vrij onschuldig is. Dat is het evenwel niet. Als je kind zijn kredieten niet terugbetaalt aan de bank draai jij ervoor op. Jij ‘waarborgt’ immersaan de bank dat je kind de lening correct zal afbetalen. De bank zal dan het bedrag ten belope waarvan jij je borg stelde bij jou komen halen. Jij moet vervolgens bij je kind (en eventueel diens partner) aankloppen om het bedrag dat je aan de bank betaalde van hen terug te krijgen.

  Ga je toch op die manier te werk, probeer dan de borgstelling te beperken. Vraag aan de bank om je maar voor een deel van het krediet van je kind te moeten borgstellen. Vraag tevens om de borgstelling te beperken in de tijd en ze niet voor de ganse looptijd van het krediet te laten duren. 

  4. Leen mee bij de bank.

  Banken zijn, gelet op de strikte regels waaraan borgstellingen moeten voldoen, vaak geneigd om niet met borgen te werken. Zij vragen wel eens dat je de lening van je kind zelf mee aangaat en dat je meteen ook een deel van het onroerend goed aankoopt. Op die manier word je zowel mede-eigenaar als medekredietnemer.

  Denk er goed over na vooraleer je op dergelijk voorstel ingaat. Omdat je hoofdelijk medekredietnemer bent riskeer je naar de bank toe op te draaien voor de volledige lening. Dat is echter nog niet alles. Bovendien heeft het feit dat je mede-eigenaar bent van het onroerend goed van je kind vervelende gevolgen als je bv. ruzie krijgt met je kind of als je overlijdt en je nog andere kinderen hebt. Een deel van het onroerend goed valt dan immers in je erfenis. Wil je kind later jouw deel overkopen dan brengt dat aanzienlijke kosten met zich. Je moet namelijk langs een notaris passeren en er moeten delingsrechten worden betaald.

  5. Betaal een factuur.

  Je kan ook bepaalde facturen die je kind moet betalen aan zijn aannemer in de plaats van je kind betalen en dit als een vorm van schenking. Als je dit doet maak je ook hier weer best de nodige  begeleidende documenten op. Op die manier kan je discussies met je kind, de erfgenamen en de fiscus vermijden. Je kan er tevens via de juiste documenten voor zorgen datde partner van je kind niet ‘meedeelt’ als ze uiteengaan.

  (*) Bron: Immovlan.be Jan Roodhooft

 • 15
  apr

  EPC - Energie Prestatie Certificaat

  Het EPC (energieprestatiecertificaat) geeft de energiescore van een woning weer. Een kleurenbalk toont aan hoe energiezuinig een woning is. Wijst het pijltje op de groene zone, dan betekent dit dat je te maken hebt met een energiezuinige woning. Wijst het pijltje eerder op de rode zone, dan heb je te maken met een woning die mogelijk veel energie verbruikt maar het kan ook een woning zijn met een …

  Het EPC (energieprestatiecertificaat) geeft de energiescore van een woning weer. Een kleurenbalk toont aan hoe energiezuinig een woning is.
  Wijst het pijltje op de groene zone, dan betekent dit dat je te maken hebt met een energiezuinige woning.
  Wijst het pijltje eerder op de rode zone, dan heb je te maken met een woning die mogelijk veel energie verbruikt maar het kan ook een woning zijn met een CV-ketel (oude mazoutketel) die veel CO2 uitstoot of een combinatie van voornoemde.
  Iedere eigenaar moet bij de verkoop of de verhuur van woning een EPC kunnen voorleggen.
  Hou er rekening mee dat je zonder EPC jouw woning niet te koop of te huur kunt aanbieden via commerciële advertenties.

 • 17
  mrt

  Wie erft het huis als een samenwoner sterft

  Mensen die samenwonen erven -in tegenstelling tot gehuwden- maar in beperkte mate of zelfs helemaal niet van elkaar. Niettemin bestaan er enkele methodes om ervoor te zorgen dat als één van hen overlijdt de andere de woning die gezamenlijk werd aangekocht toch kan behouden. Het gebeurt geregeld dat een samenwonend koppel (dat niet gehuwd is) een huis of appartement aankoopt. Veelal…

  Mensen die samenwonen erven -in tegenstelling tot gehuwden- maar in beperkte mate of zelfs helemaal niet van elkaar. Niettemin bestaan er enkele methodes om ervoor te zorgen dat als één van hen overlijdt de andere de woning die gezamenlijk werd aangekocht toch kan behouden.

  Het gebeurt geregeld dat een samenwonend koppel (dat niet gehuwd is) een huis of appartement aankoopt. Veelal kopen de partners dit elk voor wat men noemt ‘de onverdeelde helft’.  Op het moment dat één van hen overlijdt kan het wel eens gebeuren dat diens deel in handen komt van zijn erfgenamen. De langstlevende partner van het koppel riskeert dan in het slechtste geval zelfs dat het onroerend goed uiteindelijk wordt verkocht.

  Waarom is dit zo?

  Wettelijke samenwoners erven slechts in beperkte mate van elkaar. Meer bepaald erft de langstlevende enkel het vruchtgebruik van de gezinswoning. Hij wordt daar dus geen eigenaar van.  De rest van de erfenis gaat naar de erfgenamen van de overledene. Bovendien kan de andere samenwoner hem dit erfrecht afnemen. Hij kan zijn partner via testament volledig onterven.

  Feitelijke samenwoners zijn nog slechter af. Zij erven zelfs helemaal niets van elkaar.  Hier gaat alles dus naar de erfgenamen.

  Hoe oplossen?

  Er bestaan enkele methodes om dit op te lossen en ervoor te zorgen dat de partner ingeval van een overlijden toch in de woning kan blijven.

  Maak een testament.

  De partners kunnen vooreerst elk een testament opmaken waarin ze aangeven dat hun deel van de woning of het appartement wordt geërfd door de langstlevende van hen beiden. Een dergelijk testament kan echter niet altijd worden uitgevoerd. Het kan immers gebeuren dat hiermee de reservataire rechten van de andere erfgenamen (bv. de kinderen) worden geschonden.

  Bovendien kan een testament altijd worden veranderd doordat een nieuw testament wordt opgemaakt. Als partner heeft men dus geen zekerheid dat de ander in de loop van de jaren geen andersluidend testament zal opmaken.

  Werk met een beding van aanwas.

  De partners kunnen ook werken met een beding van aanwas of een tontine. Hierdoor komt bij het overlijden van één van de partners diens aandeel in het onroerend goed automatisch toe aan de andere partner en dit (afhankelijk van de gekozen clausule) in volle eigendom of in vruchtgebruik. Het voordeel van die werkwijze is dat de langstlevende partner zekerheid heeft dat hij het deel van de ander krijgt.

  Deze clausule kan ook niet zomaar worden gewijzigd (wat bij een testament wel kan). Bovendien kunnen de andere erfgenamen niet inroepen dat hun reserve hierdoor wordt geschonden.

  Hoe zit het fiscaal?

  Als het beding van aanwas speelt betaalt diegene die het deel van de ander ontvangt registratierechten op dat deel. Die bedragen 10% in Vlaanderen en 12.5% in Brussel en Wallonië.

  Erft de wettelijke samenwoner integendeel de woning dan is hij fiscaal beter af. De regels die gelden voor de vrijstelling van successierechten inzake de gezinswoning gelden namelijk ook voor wettelijk samenwoners.

  Bovendien genieten wettelijke samenwoners in principe in de drie gewesten ook van het tarief van gehuwden in de successierechten.

  In Vlaanderen kunnen feitelijke samenwoners ook soms genieten van voordelige successierechten. In Brussel en Wallonie ligt dat anders. Daar betalen feitelijke samenwoners de hoogste percentages van successierechten.

  Je merkt dus dat afhankelijk van de concrete situatie erven fiscaal soms voordeliger of nadeliger kan zijn dan het verkrijgen van een deel van het onroerend goed via een tontine of een beding van aanwas.

  Kies voor een beding met optie. 

  Het is dan ook aangewezen om te kiezen voor een beding van aanwas met een optie. De langstlevende krijgt hierbij op het moment van overlijden van zijn partner de keuze. Hij kan zich op het aanwasbeding beroepen of daaraan verzaken en zich op het eventuele testament of wettelijk erfrecht beroepen. Hij kan kiezen voor de fiscaal voordeligste weg. Een notaris kan helpen bij die keuze.

   

  Bron: Immovlan.be

 • 27
  jan

  Successierechten in Vlaanderen

  Successierechten in Vlaanderen   Directe lijn, echtgenoten, samenwonenden  Broer of zus  Oom, tante neef, nicht Anderen 0 tot 50.000 3% 30% 45% 45% 50.001 tot 100.000 9% 30 - 55% 45 - 55% 45 - 55%  100.001 tot 175.000     9% 55 - 65% 55 - 65% 55 - 65% 175.001 tot 250.000 9% 65% 65% 65% 250.001 tot …

  Successierechten in Vlaanderen

   

  Directe lijn,
  echtgenoten,

  samenwonenden 

  Broer of zus 

  Oom, tante
  neef, nicht

  Anderen
  0 tot 50.000 3% 30% 45% 45%
  50.001 tot 100.000 9% 30 - 55% 45 - 55% 45 - 55% 
  100.001 tot 175.000     9% 55 - 65% 55 - 65% 55 - 65%
  175.001 tot 250.000 9% 65% 65% 65%
  250.001 tot 500.000 27% 65% 65% 65%
  500.001 tot + 27% 65% 65% 65%

   

  De gezinswoning in Vlaanderen.

  Het Vlaams Gewest voorziet een volledige ontheffing van de successierechten voor het aandeel in de gezinswoning geërfd door de echtgeno(o)t(e) of samenwonende .

  Om als samenwonende de ontheffing te genieten dient de betreffende persoon die geen wettelijk samenwonende was te bewijzen dat hij/zij minstens drie jaar ononderbroken met de overledene heeft samengewoond en samen met deze laatste een gezin vormde.

  (*) Bron: Immovlan.be

 • 22
  jan

  De 4 grootste blunders die kopers van een huis maken

  Potentiële kopers bevinden zich soms in een mijnenveld van slechte technieken die verkopers de stuipen op het lijf jagen. Wil je tot een goede overeenkomst komen? Zorg dan zeker dat je de volgende blunders vermijdt. 1. Trash talk Denk je dat je goed onderhandelt door de verkopers te vertellen dat hun huis niets waard is, dat het te klein is, of dat het huis aan de overkant voor de helft van…

  Potentiële kopers bevinden zich soms in een mijnenveld van slechte technieken die verkopers de stuipen op het lijf jagen. Wil je tot een goede overeenkomst komen? Zorg dan zeker dat je de volgende blunders vermijdt.

  1. Trash talk

  Denk je dat je goed onderhandelt door de verkopers te vertellen dat hun huis niets waard is, dat het te klein is, of dat het huis aan de overkant voor de helft van de prijs werd verkocht? Denk toch nog eens na. Deze strategie werkt nooit. Wanneer je de verkoper en zijn huis aanvalt, zorg je ervoor dat hij defensief zal reageren. En dat is geen goede uitgangspositie.

  Zorg er dus voor dat je steeds eerlijk bent en niet probeert te bluffen.

  2. Een belachelijk laag bod doen

  Verkopers weten heus wel wat hun woning waard is. Ze hebben vaak een prijsvork in gedachten waartussen ze willen verkopen. Een bod doen dat te laag is, geeft hen het gevoel dat je hen niet au sérieux neemt, en dat je de woning eigenlijk niet wil.

  Doe dus eerst onderzoek naar de prijzen van gelijkaardige woningen in de buurt. En wees niet verbaasd wanneer je geen antwoord krijgt als je een te laag bod hebt gedaan.

  3. Na een voorlopige deal nog heronderhandelen

  Verkopers plannen hun financiën, hun verhuis en hun leven in de toekomst rond de prijs waarmee kopers akkoord gaan. Wanneer je tijdens inspecties ontdekt dat de woning gebreken bevat waarvan je nog niet op de hoogte was, dan mag je als koper de prijs naar beneden onderhandelen. Maar als je alle informatie al op voorhand had, dan is een heronderhandeling not done. Denk dus ook niet dat deze ‘tactische’ stap enige slaagkans zal hebben.

  Probeer heronderhandelingen te vermijden door op voorhand de belangrijkste gebreken van de woning te achterhalen, door het raadplegen van experts.

  4. De verkoper misleiden

  Een zeer hoge prijs bieden om achteraf naar beneden te onderhandelen door bepaalde gebreken aan te tonen, is meestal geen goed idee. Voorstellen maken met de intentie om de verkoper te misleiden, resulteert meestal in een no deal.

  Bronnen: Trulia.com - hebbes.be

 • 22
  jan

  5 manieren om je kind te helpen bij de aankoop van een huis

  Als je je kind financieel wil helpen om een bouwgrond, huis of appartement te kopen kan je op verschillende manieren te werk gaan. We zetten enkele mogelijkheden op een rijtje. 1. Leen een bedrag. Je kan aan je kind vooreerst een som geld lenen. Je kan onderling afspreken wat de duurtijd is van de lening en welke intrest je zoon of dochter je moet betalen. Je kan meteen overeenkomen op welke mo…

  Als je je kind financieel wil helpen om een bouwgrond, huis of appartement te kopen kan je op verschillende manieren te werk gaan. We zetten enkele mogelijkheden op een rijtje.

  1. Leen een bedrag.

  Je kan aan je kind vooreerst een som geld lenen. Je kan onderling afspreken wat de duurtijd is van de lening en welke intrest je zoon of dochter je moet betalen. Je kan meteen overeenkomen op welke momenten je kind bedragen moet aflossen en wanneer de afgesproken intrest moet worden betaald. Je zou ook bepaalde waarborgen kunnen nemen. Het is aangewezen deze overeenkomst op papier te zetten. Maak een contract op waarin de precieze afspraken staan. Dit moet worden opgemaakt in evenveel originele exemplaren als er partijen zijn en elke partij moet een origineel ontvangen.
  Heeft je kind een partner dan is het aangewezen dat deze mee kredietnemer wordt. Bepaal dan in het contract dat je kind en zijn partner hoofdelijk gehouden zijn tot terugbetaling van de bedragen die je hen leende.

  2. Doe een schenking.

  Je kan aan je kind ook een schenking doen van een som geld. Het is belangrijk dat je daarbij de juiste documenten opstelt. Doe hiervoor een beroep op een notaris of iemand die voldoende juridisch geschoold is. Wellicht wil je immers de zekerheid dat je kind het geld enkel zal gebruiken voor de aankoop en niet om het bv. te besteden aan één of andere dure reis. Bovendien kan je door het opmaken van de juiste documenten vermijden dat als er later een haar in de boter komt tussen je kind en diens partner, de partner met een deel van je geld weg is. Heb je meerdere kinderen dan moet je ook afwegen of de schenking gebeurt buiten erfdeel of niet.

  3. Stel je borg.

  In plaats van je kind dadelijk geld te geven of te lenen kan je je ook borg stellen tegenover de bank voor de kredieten van je kind. Op het eerste zicht lijkt dit iets te zijn dat vrij onschuldig is. Dat is het evenwel niet. Als je kind zijn kredieten niet terugbetaalt aan de bank draai jij ervoor op. Jij ‘waarborgt’ immers aan de bank dat je kind de lening correct zal afbetalen. De bank zal dan het bedrag ten belope waarvan jij je borg stelde bij jou komen halen. Jij moet vervolgens bij je kind (en eventueel diens partner) aankloppen om het bedrag dat je aan de bank betaalde van hen terug te krijgen.

  Ga je toch op die manier te werk, probeer dan de borgstelling te beperken. Vraag aan de bank om je maar voor een deel van het krediet van je kind te moeten borgstellen. Vraag tevens om de borgstelling te beperken in de tijd en ze niet voor de ganse looptijd van het krediet te laten duren.

  4. Leen mee bij de bank.

  Banken zijn, gelet op de strikte regels waaraan borgstellingen moeten voldoen, vaak geneigd om niet met borgen te werken. Zij vragen wel eens dat je de lening van je kind zelf mee aangaat en dat je meteen ook een deel van het onroerend goed aankoopt. Op die manier word je zowel mede-eigenaar als medekredietnemer.

  Denk er goed over na vooraleer je op dergelijk voorstel ingaat. Omdat je hoofdelijk medekredietnemer bent riskeer je naar de bank toe op te draaien voor de volledige lening. Dat is echter nog niet alles. Bovendien heeft het feit dat je mede-eigenaar bent van het onroerend goed van je kind vervelende gevolgen als je bv. ruzie krijgt met je kind of als je overlijdt en je nog andere kinderen hebt. Een deel van het onroerend goed valt dan immers in je erfenis. Wil je kind later jouw deel overkopen dan brengt dat aanzienlijke kosten met zich. Je moet namelijk langs een notaris passeren en er moeten delingsrechten worden betaald.

  5. Betaal een factuur.

  Je kan ook bepaalde facturen die je kind moet betalen aan zijn aannemer in de plaats van je kind betalen en dit als een vorm van schenking. Als je dit doet maak je ook hier weer best de nodige  begeleidende documenten op. Op die manier kan je discussies met je kind, de erfgenamen en de fiscus vermijden. Je kan er tevens via de juiste documenten voor zorgen dat de partner van je kind niet ‘meedeelt’ als ze uiteengaan.

  Bron: Jan Roodhooft - immovlan.be

 • 08
  jan

  Investeren in een assistentie woning / serviceflat: wat koop je precies?

  Investeren in een serviceflat/assistentie woning: wat koop je precies? Op een aantal plaatsen kan je investeren in serviceflats momenteel ook wel assistentie woning genoemd. Je koopt daarbij niet altijd de eigendom van een flat maar geeft ook soms een soort lening aan de eigenaar van het gebouw. Kijk dan ook goed na wat je precies koopt. Enkele bedrijven bieden de mogelijkheid aan om te investere…

  Investeren in een serviceflat/assistentie woning: wat koop je precies?

  Op een aantal plaatsen kan je investeren in serviceflats momenteel ook wel assistentie woning genoemd. Je koopt daarbij niet altijd de eigendom van een flat maar geeft ook soms een soort lening aan de eigenaar van het gebouw. Kijk dan ook goed na wat je precies koopt. Enkele bedrijven bieden de mogelijkheid aan om te investeren in serviceflats.

  Als verkoopargument wordt daarbij gewezen op de vergrijzing van de bevolking. Die zorgt er immers voor dat er de komende jaren steeds meer vraag zal komen naar zulke flats. Dit geldt des te meer omdat de generatie senioren die eraan komt hogere verwachtingen heeft op het vlak van comfort en luxe dan de vorige generaties.

  De ene investering in een serviceflat is echter de andere niet. Als belegger kan je namelijk vooreerst de eigendom kopen van een serviceflat. Een andere mogelijkheid bestaat erin dat je geen eigendom koopt maar dat je een som investeert in een bepaald project en je daarvan een obligatie koopt. Zorg er daarbij overigens alleszins voor dat je investeert in een ‘erkend’ project.

  Je koopt de eigendom.

  Vooreerst kan je de eigendom kopen van een serviceflat. Hierbij gelden in grote mate dezelfde regels als indien je een appartement in een appartementsgebouw zou kopen. Alleen zijn de gemene delen van het gebouw (bv. de eetzaal, ontspanningsruimte, verzorgingsruimtes, …) heel wat groter dan bij de aankoop van een ‘gewoon’ appartement. Dat betekent dan ook meteen dat een flat in een servicecomplex veelal een stuk duurder is dan een gewoon appartement.

  Tegelijk met je koopovereenkomst sluit je in dat geval een overeenkomst af met een maatschappij die het gebouw uitbaat. Alle eigenaars moeten overigens met dezelfde maatschappij een overeenkomst afsluiten.

  Ga je nog niet dadelijk zelf in je flat wonen, dan zal deze maatschappij ook de verhuur op zich nemen. Jij krijgt op je beurt een maandelijkse huur. Dit komt over het algemeen neer op een jaarlijkse rente van 4%. Wil je later zelf in je flat gaan wonen dan zal men een regeling treffen met je huurder. Hierbij kan het bv. gebeuren dat je tijdelijk een andere flat ter beschikking krijgt.

  Voor- en nadelen.

  Hou er rekening mee dat als je een serviceflat aankoopt je registratierechten en/of BTW moet betalen op je aankoop. Je moet tevens langs de notaris passeren om een notariële akte te laten opstellen.  Wordt de flat in de loop van de jaren meer waard, dan komt die meerwaarde (meerwaarde onroerend goed de laatste 100 jaar is meer dan gemiddeld 4% % per jaar) ook aan jou toe. Wordt hij minder waard, dan draag jij het risico.

  Je koopt een obligatie.

  Je kan in de plaats van de eigendom van een flat ook een obligatie kopen van de maatschappij die eigenaar is het complex. Hierbij leen je eigenlijk een som geld uit aan de maatschappij die de obligatie uitgeeft. In ruil hiervoor krijg je een jaarlijkse intrest of je krijgt een woonrecht binnen het gebouw. Bij zo’n formule wordt je dus geen eigenaar van een flat maar krijg je een financieel recht voor een bepaalde periode.

  De obligatieleningen worden vaak gesloten voor een duur van 30 jaar. Op het einde van deze termijn krijg je het geld dat je investeerde zonder meerwaarde terug. Ben je intussen overleden dan komt het geld toe aan je erfgenamen. Bij sommige obligaties krijgen je erfgenamen dadelijk de inlegsom terug als je overlijdt. Na de eindvervaldag van je financieel recht kan je meestal nog in de flat blijven wonen mits betaling van een maandelijkse huur.

  Voor- en nadelen.

  Groot nadeel van deze werkwijze is dat als de maatschappij na dertig jaar niet het geld heeft om je terug te betalen je riskeert je geld kwijt te zijn. Het is dan ook belangrijk om enkel met een voldoende solvabele maatschappij in zee te gaan.
  Het voordeel van het kopen van een obligatie is wel dat je niet langs de notaris dient te passeren en dat je geen registratierechten en/of BTW verschuldigd bent.
  Zulke obligatie levert veelal een opbrengst op van ongeveer 4 % op jaarbasis. Een meerwaarde kan je integendeel niet realiseren. Voor een minwaarde draai je niet op. Op het einde van de rit krijg je enkel het bedrag dat je investeerde terug.

  BESLUIT
  Eigendom kopen is beter dan obligaties kopen. Je hebt misschien wat meer zorgen maar die worden ruimschoots gecompenseerd met de meerwaarde bij wederverkoop.